Mami, kérlek, mesélj!

Mesével a gyerekkorért

Mimike Tündérország meghódítására indul! (Előzetes)

Ugye, nem felejtettétek el Mimikénket, a sértődékeny vadkovászt? Ugye, tudjátok ki kavarintotta, ki élesztette és táplálta? Ugye, olvastátok, hogy adott testet és lelket Éva néni kenyerének?  Ó, igen, igen, nagyon régen meséltem nektek, immáron iskolába készülök, s elballagtam az oviból. Ugye, emlékeztek rám a nagy harcosra és állatrajongóra?

Hát itt folytatom a mesémet! Ígérem nektek, hogy Mimike elvezet bennünket a csodás Tündérországba és kalandos utazása során belekóstolhatunk a pityókás kenyérbe, virágot szedhetünk Koltón és koszorúba köthetjük, nemzeti zászlóval kaptathatunk a Nyeregbe, megcsodálhatjuk Babba Mária kegyszobrát, megismerhetjük a csángó magyarok magyar iskoláját, és nem utolsó sorban Rózsika nénit.

S kicsoda Rózsika néni? Persze, igazatok van, be kell őt mutatnom. Rózsika néni a Dédimamim gondozónője, aki magyar, magyarul beszél és gondolkodik, de a családjával együtt egy másik országban él, egy olyan székely faluban, ahol csak magyarok élnek. Elég régóta ápolja Dédimamimat és olyan ő, mint egy családtag. Naponta találkozunk és egy kicsit másképp beszél, mint mi. Olyan székelyesen, ahogy ő mondja.

Rózsika néni ismeri Mimikénket, hiszen ő is kíváncsian hallgatta Dédimami legfinomabb kenyerének történetét. Már akkor említette, hogy süt nekünk finom pityókás kenyeret, és ahhoz szeretne a Mimikénk testéből kiszakajtani egy kanálnyi vadkovászt. Ezen ne múljék! S lám, nem is sokára eljött a várva várt alkalom. Mégpedig egy családi találkozó. Egyszerűen imádom a családi találkozásokat! Tudjátok, nálunk nagy esemény a családban, ha Mamim rokonsága összegyűlik a Dédimamim házában. Sok ember, fiatalok és idősebbek, nagy a hangzavar, nyüzsgés, jövés-menés, az asztal tele minden földi jóval.  

Egy jó ideig a kishúgommal a családi kavalkádban csak álmélkodva figyeltünk és alig vártuk, hogy végre valahára észrevegyék Mimikénket, aki mindent megtett egy kis figyelemért. Mimike, lépj végre a tettek mezejére, biztattuk a csodatévő vadkovászunkat. Rózsika néni, itt van Mimike, most süsd meg azt a híres erdélyi pityókás kenyeret! Rózsika néni megborzolta kedvesen a fejünket és leültetett engem is és a kishúgomat is a konyhában egy-egy székre. Pityókás kenyérhez pityóka kell, kezdte a kenyérsütés tudnivalóit Rózsika néni. De mi is az a pityóka? Hallottatok róla?  A pityóka az a krumpli. Rózsika néni máris hozta a vesszőkosarat, azaz a kaskát és néhány krumplit, bocsánat: pityókát, amit mindjárt meg is hámozott. Mi folyik itt, mit dolgoztok, kérdezték a konyhába betoppanó vendégek és néhány perc alatt egy talpalatnyi hely sem maradt a nagy asztal körül. Hogyhogy mi folyik itt, hát készül a pityókás kenyér!

Tudhatjátok ti is, hogy a kenyérsütés nem gyerekjáték, nagyon hosszú ideig tart, míg elkészül. Ráadásul Mimikénkre most is fontos feladat vár, most is ő lesz kenyerünk sava-borsa, teste-lelke, mindene. A főszereplő azonban, Mimikénk bocsáss meg, Rózsika néni, aki már fel is tette főni sós vízben a kockára vágott pityókát.  Már javában főtt a pityóka, amikor Mamim, persze szokásához híven, szenvedélyes mesélésbe fogott és mindenki őt figyelte. Rózsika, most mi mesélünk neked Erdélyországról, azaz Tündérországról, nevetett hamiskásan.  A családunk szinte minden tagja járt, s nem is egyszer Erdélyben és most mi szeretnénk mesélni neked az erdélyi emlékeinkről! Vigyázat, ez nem mese, ez valóság, vetette közbe Nénje, a Mamim testvére, aki legalább háromszor is járt Rózsika néni szülőföldjén, Székelyföldön. Ő legalább annyira szenvedélyes utazó, mint a Mamim. Emellett rengeteget olvas, és Petőfi imádó is. Igen, jól hallottátok, Petőfi Sándor!

Emlékszel, Hugicám, fordult Nénje a Mamimhoz, és most már minden szempár Nénjére figyelt. Igen, a koltói kirándulásra gondolok, felejthetetlen élmény volt mindhármunknak, elevenedett meg Nénje emlékezete. Induljunk tehát Koltóra az emlékezet szárnyán, Nénje és Mamim vezet majd bennünket!  Gyertek ti is, biztos vagyok benne, hogy nem bánjátok meg! Közben pedig figyeljünk arra a tűzhelyen fortyogó pityókára! Kishúgommal mi már készen állunk!

Kép: https://www.teachearlyyears.com/a-unique-child/view/recipes-to-get-children-cooking 

A bejegyzés trackback címe:

https://mamikerlekmeselj.blog.hu/api/trackback/id/tr7218433397

Mami, kérlek, mesélj!

Olvassátok és gyarapítsátok meséimet és játékaimat, melyeket óvodás korú unokáim ihlettek! Ha szeretnél megkeresni, elérhetőségem: meselomamiKUKACgmailPONTcom

Friss topikok

süti beállítások módosítása